Kaç Kişilik 12-14 Hazırlama 1 saat Pişirme 15dk Mercimek Köftesi Ve Soğan-Domates Salatası Tarifi İçin Malzemeler 1, 5 tas mercimek 1, 5 ...
$show=label
- Kaç Kişilik 12-14
- Hazırlama 1 saat
- Pişirme 15dk
Mercimek Köftesi Ve Soğan-Domates Salatası Tarifi İçin Malzemeler
- 1, 5 tas mercimek
- 1, 5 tas kısırlık bulgur (köftelikten kalın, pilavlıktan ince)
- Tuz
- Su
- Maydanoz
- 1 paket margarin
- 2 çay bardağı sıvı yağ
- 3-4 kuru soğan, varsa 2-3 sap yeşil soğan (yeşil soğan kuru soğanla kavrulduğunda çok lezzetli oluyor; denemenizi öneririm. Şart değil. )
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığından az domates salçası
- 1 tatlı kaşığı tozşeker
- 1 dolu yemek kaşığı kırmızı pul biber
- 1 dolu yemek kaşığı isot
- 1 yemek kaşığı yedi türlü veya yenibahar
- 1 tatlı kaşığı kimyon
Salata için;
- 4 adet domates
- 3 adet kurusoğan
- Tuz, salata sumağı, limon
- Zeytinyağı
- 10-12 adet maydanoz yaprağı
Mercimek Köftesi Ve Soğan-Domates Salatası Tarifi Yapılışı
20 kişilik bir toplantı için yapıldı. Ölçü kabımız büyük bir tastı.Mercimeği yıkayın, üstünü kapatacak kadar su ekleyin, ocağa alın. Mercimekler ezilmesin, açılacak kadar pişsin. Ocaktan alın, kaynarlığı geçince mercimek ölçüsündeki bulguru içine katın, karıştırın, kapağını kapatın; şişsin.Maydanozu doğrayın, bir kenarda sırasını beklesin. Kurusoğanı ve yeşilsoğanı doğrayın; margarin ve sıvı yağı tavaya alın, soğanları kavurun. Salçaları ve şekeri katıp kavurmaya devam edin. Ocağı söndürün, yağa baharatları katın karıştırın.Mercimek bulgur karışımını derin ve geniş bir leğene alın, tuzunu atıp yoğurun. Ortasını açıp, yağı ve maydanozu boşaltın, birbirine yedirinceye yoğurarak karıştırın. İstediğiniz şekli verip yanında yeşillik, salata ve ayran ile servis edin. Ben klasik sıkma şekli ile servis ettim.(Biz kışa girerken kasım ayı gibi kavurma yaparız; kış aylarında da mercimek köftesini kavurmalı -etinden çok yağı ile-yaparız. Ben de resimlerde göreceğiniz gibi, önce 2 çay bardağı sıvı yağda soğanı biraz kavurdum, sonra 1 paket margarin kadar yaklaşık 250 gr kavurma yağını ekledim; kavurma yağı eriyince salçaları-şekeri katıp kavurdum. Sonra ki işleme aynen devam ettim. Kavurmanız varsa öneririm; daha lezzetli oluyor. )Mercimek ve bulgur ile yapılan yiyeceklerin yanına yakışan Adanadan öğrendiğim soğanlı domates salatasını da paylaşmak istedim. Kurusoğanları yan yan, ince ince doğrayın, üzerine kabuklarını soyduğunuz domatesleri doğrayıp ekleyin. Bir kapta zeytinyağını, limonu, tuzu karıştırın; salatanın üzerine önce salata sumağını serpin sonra sosu gezdirin ve karıştırın. Üzerini maydanoz yaprakları ile süsleyin. Köfteyi kardeşimde yaptık, sumağı yoktu; bizde zeytinyağı ile tuzu ve nar ekşisini karıştırarak sos hazırladık. Bu sosta yakıştı. Bu salata özellikle mercimek köftesi ve mercimekli bulgur pilavının yanında çok iyi gidiyor. Afiyet olsun.
COMMENTS