Kaç Kişilik 10-12 Hazırlama 10dk Pişirme 25dk Puf Puf Golot (Kelkit Açma Kete) Tarifi İçin Malzemeler 3 su bardağı süt 1 su bardağı sıvı ...
$show=label
- Kaç Kişilik 10-12
- Hazırlama 10dk
- Pişirme 25dk
Puf Puf Golot (Kelkit Açma Kete) Tarifi İçin Malzemeler
- 3 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- Yarım paket yaş maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- Yaklaşık 9-10 su bardağı (200 ml) un
İçi için ;
- 2 yemek kaşığı tereyağ
Üzeri için ;
- 3 tatlı kaşığı yoğurt
- 1 yumurta sarısı
Puf Puf Golot (Kelkit Açma Kete) Tarifi Yapılışı
Un hariç bütün malzemeleri bir kaba alarak karıştırıyoruz. Ununu da 8 bardaktan sonra kontrollü ilave ederek ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde ediyoruz.Üzerini kapatarak 1 saat kadar mayalanması için dinlendiriyoruz.
Mayalanan hamurumuz dan portakal büyüklüğünde bezeler yapıyoruz.Hafif unlayarak oklava yardımıyla çok ince ya da kalın olmamaksızın açıyoruz.Açtığımız hamurumuzun içine önceden erittiğimiz tereyağından dökerek yağlıyoruz.
Yağladığımız hamuru iki taraftan küçük rulo şeklinde katlayarak ortaya getirip üst üste birleştiriyoruz. Daha sonra büküyoruz. Kendi etrafında dolayarak ucunu alt kısma getiriyoruz. Avucumuzun içiyle üstünü hafif hafif bastırarak şekli tamamlıyoruz.
Yağlı kağıt serili tepsiye dizerek 20 dakika kadar tepsi mayası için bekliyoruz.Mayalanan hamurumuzun üzerine önceden çırptığımız yoğurt ve yumurta sarısını sürüyoruz.200 derece fırında 20-25 dakika arası üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.Pişen golotlarımızı dinlendirerek servis ediyoruz.
Pişerken göreceksiniz tepsiden taşacakmış gibi kabaran ve puf puf bir kete. Açıldığında içi tel tel olan harika bir lezzet. Özellikle kahvaltı, ikindi çaylarında ve misafirimize de ikram edebileceğimiz bir tarif.Bu tarif Kelkit yöresine aittir. Asıl ismi Golot ancak Açma Kete de diyebilirsiniz.Hamurunda süt yerine peynir altı suyu kullandım. Süt yerine ılık su da kullanabilirsiniz. Her şekilde harika oluyor. Ben ölçüyü fazla tutarak çokça yapıp dondurucuya kaldırdım. Böylece misafir geldiğinde çıkarıp çözdürdükten sonra dörde bölerek servis yapabilirsiniz.Deneyeceklere kolay gelsin.
COMMENTS