Kaç Kişilik 2-4 Hazırlama 15dk Pişirme 25dk ...
$show=label
- Kaç Kişilik 2-4
- Hazırlama 15dk
- Pişirme 25dk
Enginar Dolması (Ege Usulü) Tarifi İçin Malzemeler
- 4 adet büyük boy enginar
- 4 küçük çay bardağı pirinç
- 3 adet limon
- 1 çorba kaşığı un
- 1 demet dereotu
- 1 demet maydanoz
- 5 adet taze soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber ( şart değil )
- Bol zeytinyağı
Enginar Dolması (Ege Usulü) Tarifi Yapılışı
Egemiz de yeni turfanda enginar çıkmaya başladı, hazır bulmuşken tarif paylaşımı yapmadan olmazdı, bol zeytinyağıyla, bol yeşilliğiyle, limonlu bir tarif.Defterinize kaydederseniz yazın denemenizi ve tatmanızı isterim.Önce enginarların kararmaması için su hazırlayalım, büyük bir kabın içine iki limonun suyunu sıkalım, su koyalım, unu içine atıp karıştıralım, enginarların sap kısmından keselim, bu işi tek tek yapalım, kararmaması için, sonra dış yapraklarından bir kaç tanesini alalım, eğer kötü yaprakları varsa temizleyelim, ve bir parmak kadar üst kısmını keskin bir bıçakla keselim, bunu içini rahat açabilmek için yapıyoruz, iki elin baş parmaklarıyla iç kısmını açmaya çalışalım, dikkat edelim çünkü enginar tazeyken ikiye ayrılabilir o zaman dolma yapamayız, dikkatli bir şekilde açtıktan sonra eğer varsa dip kısmındaki tüylü kısmı bir tatlı kaşığıyla temizleyelim, resimler yardımcı olacaktır, benim enginarlarım çok tazeydi ve hiç tüy yoktu, enginarı su altında dış yapraklarının aralarını içini yıkayıp limonlu suya koyalım, bu işlemleri çabuk çabuk yapalım ki kararmasın, sonra uzun saplarını temizleyelim, çünkü enginarın kalın sapları eğer tazeyse atmayın, onlarda yenir, sapın taze olduğunu şöyle anlarız, bıçakla kesebildiğiniz yere kadar kesin, zor kesilebilen yerde bırakın, orası çok sertse karttır, kullanmayın, kestiğiniz sapların iç kısmındaki beyaz yerini alın, bunun için yeşil yerlerini muz soyar gibi bıçakla soyun, ve beyaz kısmını da limonlu suya atın, resimler yardımcı olacaktır, bütün enginarları böyle hazırladıktan sonra içini yapalım.Yeşillikleri temizleyip yıkayalım, ince ince doğrayalım, pirinç ölçüsü çay bardağı ile de olabilir veya benim gibi bir avuç içi dolusu bir enginara bir avuç şeklinde ayarlayabilirsiniz, pirinçi yıkayın, iyice süzün, yeşillikleri, tuzunu ve seviyorsanız karabiberini ve mutlaka bol zeytinyağını ( ben bir su bardağı koydum çünkü lezzetini veren yağı ) ilave ederek karıştıralım ve sudan çıkardığımız enginarın suyunu iyice akıtalım ve içini yavaşça açarak pirinçli harcından dolduralım, biz birazda yapraklarının aralarınıda pirinç koyuyoruz, yerken kabuğuyla alıp hem harcından yiyoruz ve kabuğunu sıyırıyoruz, tencerenin altına temiz yapraklarından varsa yıkayıp bir kat serelim üzerine doldurduğumuz enginarları yerleştirelim, aralarına saplarını koyalım hem destek olur, sıcak su hazırlayalım ve enginarların bir parmak altında olacak şekilde suyunu ilâve edelim, bir limonun suyunu sıkalım enginarların üzerine paylaştıralım, kaynamaya bırakalım, orta ateşte kapağı kapalı olarak 25 dakika kadar pişirelim, ve çatalla biraz pirinçini kontrol edelim, diri ise beş dakika kadar daha pişirelim, ocağı kapatalım, yarım saat dinlendirelim, aslında yazın kesinlikle kendi halinde soğumasını bekliyoruz, ve iyice soğuduktan sonra servis yapıyoruz, ama şimdi havalar soğuk, o yüzden ılık yenebilir, istediğiniz zaman servis yapabilirsiniz.Çok afiyetler olsun.
COMMENTS