Kaç Kişilik 4-6 Hazırlama 15dk Pişirme 25dk Iğdır ın Ispanaklı Ketesi (Tadı Çok Güzel) Tarifi İçin Malzemeler Hamur için; 1, 5 su bardağı...
- Kaç Kişilik 4-6
- Hazırlama 15dk
- Pişirme 25dk
Iğdır ın Ispanaklı Ketesi (Tadı Çok Güzel) Tarifi İçin Malzemeler
Hamur için;
- 1, 5 su bardağı ilik su
- 0, 5 su bardağı süt ( süt olmazsa 2 su bardağı su kullanalım)
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
- 2 çay kaşığı tuz
- 5 su bardağı un
İç harcı için;
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 demek yeşil soğan
- 2 demet ıspanak (ığdırlılar için salmanca)
- 1 yemek kaşığı pul biber
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 yumurta
Iğdır ın Ispanaklı Ketesi (Tadı Çok Güzel) Tarifi Yapılışı
Hazırlanışı
İlk önce hamurumuzu yapmalıyız. Kasemizin içine 2 bardak unu tepe şeklinde yapıp, içini açalım. Yumurtayı kırıp, üzerine tuzumuzu serpelim. 1 su bardağı su ve süt karışımına, 1 tatlı kaşığı tepeleme kuru mayayı bardağın içinde iyice eritelim. Eridikten sonra kasemize boşaltıp, 1 su bardağı daha ılık suyu ilave edip, iyice karıştıralım. Daha sonra hamurumuz ekmek hamuru kıvamına gelinceye kadar un ilave edip yoğuralım. Daha sonra hamurumuzu mayalanması için yaklaşık 2 saat boyunca ağzı kapalı ya da streçle sarıp, dinlenmeye bırakalım. ** içimizi yapalım simdi. İlk önce yeşil soğanlarımızı beyaz kısımlarıyla yeşil kısımlarını ayırıp ayrı ayrı doğrayalım. Daha sonrada ıspanaklarımızı çok ince doğrayalım. Suyu iyice çekilsin. Tenceremize yarım çay bardağı sıvı yağı, yeşil soğanın beyaz kısımlarıyla üzerine de pul biberi döküp kavuralım. Kavrulmuş soğanlarımızın içine yeşil kısımlarını ilave edip yaklaşık 2 dakika pişirelim. Pişen karışımımıza çok ince doğradığımız ıspanakları ilave edip, üzerinde tuzumuzu serpip, tenceremizin kapağını kapatalım. taki ıspanaklarımızın suyu çıkana kadar suyu çıkmış ıspanaklarımızı gördüğümüz an tenceremizin kapağını açıp, suyu çekilene kadar pişirelim. Ama çok az birşey suyu kalmalı. Ispanakları aşırı pişirmeyelim çünkü fırında da pişecek çok ezilmesin diye çok pişirmeyeceğiz. Pişirdiğimiz ıspanağımız soğuyunca 2 adet yumurtamızı içine kırıp iyice karıştıralım. Mayalanmış hamurumuzu 4 parçaya ayırıp, yuvarlayıp, beze yapalım. Hamurumuzu çok ince olmayacak şekilde açalım. Yaklaşık çapı 30 cm olacak şekilde açalım. Açtığımız hamurumuzun yarısını hazırladığımız içi ilave edip, incecik şekilde yayalım. Daha sonra üzerini kapatıp dilerseniz acıyı çok seviyorsanız pul biber dökebilirsiniz. Serdiğimiz için üzerine daha önceden ısıttığımız fırınımızda 200 derecede yaklaşık 25 dakika pişirelim. Pişen ketelerimizi soğuduktan sonra afiyetle yiyelim.
COMMENTS