Kaç Kişilik 8-10 Hazırlama 1 saat Pişirme 20dk Azeri Mutfağında Şor Qoğalı Tarifi İçin Malzemeler Hamuru için: 1 kg un 2 tane yumurta akı...
- Kaç Kişilik 8-10
- Hazırlama 1 saat
- Pişirme 20dk
Azeri Mutfağında Şor Qoğalı Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için:
- 1 kg un
- 2 tane yumurta akı
- 100 gr tereyağı
- Maya(yarım su bardağı ılık suya 1 tatlı kaşığı kuru maya ve 2 tane şeker karıştırılıp köpüklenene kadar bekletilir)
- Ilık süt (aparana kadar)
- 1 yemek kaşığı tuz
İçlik için:
- 1 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım tatlı kaşığı kara biber
- 1 tane yumurta
- 20 gr eritilmiş tereyağı
Yufkaları yağlamak için:
- 300 gr tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kımyon
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
Üzeri için:
- 2 tane yumurta sarısı
- Çörek otu ve ya susam
Azeri Mutfağında Şor Qoğalı Tarifi Yapılışı
Hamur için tüm malzemeler ilave olunup kulak memesi kıvamında yoğurulur. Üzeri streçlenip 1-2 saat dinlendirilir. İçlik için yumurta çırpılır. Üzerine yağ ve baharatlar ilave olunup karıştırılır. Üzerine un ilave olunup ovulur. Kum tanesi kıvamına getirilir. Hamurumuz dinlendikten sonra bezelere ayırıyoruz. 5- 6 tane beze olacak. Bezeler dinlendikten sonra yufkalar açılır ve 5- 10 dakika dinlendirilir. Yufkalar masanın üzerine koyulup el yardımı ile açılacak kadar açılır. Üzeri iyice yağlanır. Kalan yufkalar üst üste serilir yağlanır. Rulo şeklinde sarılır. Resimde daha aydın şekilde gözüküyor. Rulo şeklinde hamurumuzu streçleyip dolapta dinlendiriyoruz. Etrafı toparlayana kadar. Sıcakta beklerse katları bir birine yapışır. Hamur dinlendikten sonra tahta üzerinde 2-3 parmak kalınlık da parçalara ayırıyoruz. İçerini katlar gözüken taraftan acıyoruz. Resimde gözüküyor. Sonra 1 çay kaşığı içlik koyup kapatıyoruz. Katları gözüken tarafı yumurtalayıp, çörek otu ve ya susam serpip önceden 200 derece ısıtılmış fırında fırının orta kısmında pişiriyoruz. Çok lezzetli oluyor. Özellikle Azerbaycanda Nevruz bayramının vazgeçilmezidir. Kahvaltıda çay ile tüketilince ayrıca lezzetli oluyor. Denemenizi tavsiye ederim. Şimdiden afiyet olsun.
COMMENTS